FOIKR - Federatia Okinawa Isshinryu Karate Romania

Tehnici de arte martiale - Kata

“In momentul exersarii unui Kata trebuiesc avute in minte tot timpul aplicatiile de lupta ale miscarilor. Astfel, miscarea unui brat sau a unui picior nu va mai fi simpla ducere a membrului dintr-un anumit loc intr-altul, ci o problema de viata sau moarte”,  Sensei Andrei Trandaf, ianuarie 2005

Intr-o definitie simplista, o Kata implica o mare varietate de tehnici defensive si ofensive de arte martiale, executate impotriva unor adversari imaginari.

Clubul de arte martiale Isshinryu pune la dispozitia iubitorilor de karate din  Iasi o gama variata de Kata, executate atat cu mainile libere, cat si cu arme.

Kata Sanchin

Aceasta Kata, supranumita si Trei Lupte, datorita pozitionarii din timpul exercitiului, este o forma de baza in multe stiluri din karate.  Originile acestei Kata se regasesc in sudul Chinei, fiind importata ulterior in Okinawa, locul de nastere al Isshynryu.  Sensei Shimabuku, intemeietorul stilului de arte martiale Isshinryu spunea despre aceasta Kata ca “nu exista Karate fara Sanchin”.  Kata contine miscari complexe, executate cu incordare musculara si respiratie si contribuie la cresterea substantiala a fortei. Kata Sanchin a fost inteleasa abia curand de stiinta moderna, iar aplicatiile ei nu sunt folosite doar de cluburile de arte martiale, ci si in asa-numitul “antrenament izometric”, din culturism.

 Aplicatii: In aceasta Kata, prin folosirea incordarii, a pozitionarii corpului si a respiratiei se acumuleaza o cantitate mare de energie interna (Ki), ceea ce este benefic pentru sanatate. De asemenea, prin practicarea acestei kata la clubul de arte martiale, practicantul va avea o rezistenta sporita la lovituri incasate “in plin”, deci si la durere. De asemenea, kata implica si cresterea fortei si a coordonarii musculare.

In timpul cursului de arte martiale se pune accent mare pe respiratie, aceasta Kata fiind executata foarte lent si incordat. Kata Sanchin se executa sub indrumarea atenta a instructorului de arte martiale.

Naihanchi Kata

Sensei Tatsuo Shimabuku spunea ca “Sanchin este tatal si Naianchi este mama sistemului Isshinryu”, deoarece prima presupune forma cu mana inchisa, iar cea de-a doua cu mana deschisa. De-a lungul timpului, aceasta Kata a suferit multe modificari. La clubul de arte martiale, Kata Naihanchi difera mult fata de alte stiluri, asta si pentru ca se presupune ca este prima parte dintr-un set original de o suta de miscari.

Aplicatii: Prin folosirea acestei Kata la cursul de arte martiale se urmareste dezvoltarea fortei, controlului si a rezistentei la lovituri. Numele acestei Kata poate inseamna “lupta pe o parte” sau “lupta in lanul de orez”.  Practicantii acestui kata trebuie sa stie ca acesta se adreseaza luptei in spatiile mici, cu stabilitate redusa, sau pe terenuri nesigure: pe stanci, poduri suspendate, acoperisurile caselor sau pentru lupta cu spatele la zid.  Prin aceasta kata, clubul de arte martiale urmareste sa dezvolte abilitati pentru lupta de la mica distanta, astfel ca se folosesc aici foarte multe prize si proiectii (aruncari).

Kata Seisan

Este una dintre cele mai vechi Kata, iar prima atestare are peste 600 de ani vechime. Clubul de arte martiale din Iasi, ca si alte multe organizatii din lume, il preda la incepatori, cu toate ca gradul de dificultate este mare.  La ora actuala, in Isshinryu, Kata Seisan se preda pentru 8 kyu (primul grad) in sistemele americane, iar in Europa pentru 3 kyu (centura maro). Comparativ, in alte stiluri, Kata Seisan constituie proba de examen pentru centura neagra sau pentru centura neagra cu 2 Dan.

Aplicatii: Clubul de arte martiale din Iasi urmareste ca practicantul sa progreseze mai repede, chiar daca la inceput ii va fi mai dificil. Astfel, prin invatarea de miscari cu mult mai complexe decat nivelul sau, mintea si corpul practicantului de arte martiale vor fi fortate sa ajunga la un nivel superior mult mai repede. Astfel, cursul de arte martiale din Isshinryu este conceput ca practicantul sa ajunga la un nivel destul de inalt pentru a incepe sa exerseze tehnici de arte martiale superioare intr-un timp scurt (2-3 ani). Seisan este un Kata ce contine multe aplicatii ce merg perfect atat in competitii, cat si in autoaparare.

Kata Seienchin

Aceasta Kata are doua posibile origini: unii cred ca in Okinawa aceasta kata de arte martiale exista inca din 1600, in timp ce altii cred ca a fost adusa in Okinawa din China, la mijlocul secolului XIX. Kata Seienchin provine dintr-o forma combinata, care imita miscarile tigrului si ale cocorului. Astfel de forme combinate se intalnesc foarte des in sistemele de Kung Fu traditionale. Pentru unii maestri de arte martiale, Seienchin inseamna “lupta uliului albastru” sau “atacand postul de baza”. Practicantii de arte martiale pot fi interesati de faptul ca aceasta Kata nu avea nici un Kiai (strigat de lupta), considerandu-se ca atunci cand ataci noaptea un post de paza nu este recomandat sa-ti dezvalui prezenta facand zgomot.

Aplicatii: La clubul de arte martiale, practicantii trebuie sa stie ca aceasta Kata contine multe principii de antrenament foarte valoroase, cum ar fi deplasarile successive in Kiba Dachii (“pozitia calaretului”), care dezvolta foarte mult musculatura picioarelor, marind rezistenta la lovituri si forta loviturilor de picior. In timpul cursului de arte martiale se pune mult accent pe chei, prize si proiectii, ceea ce face din Seienchin un  fel de kata cu prize.

Kata Wanshu

Numele acestei kata provine de la Wanshu, un atasat militar chinez, care a venit in Okinawa in anul 1683, stabilindu-se langa Shuri, capitala Okinawei. Acest chinez, practicant de arte martiale, a predat Kung Fu catorva localnici, printre care si lui Sakugawa, un functionar de la curtea regelui. Sakugawa, poreclit si “Karate”, a avut ocazia sa studieze artele martiale inca din frageda pruncie alaturi de atasatii militari chinezi, care erau, de regula, maestri in artele martiale.

Aplicatii: La clubul de arte martiale Isshinryu, aceasta Kata porneste dintr-o pozitie specifica a mainilor: pumnul drept este ascuns in palma stanga. Pe langa semnificatia de lupta, aceasta pozitie a mainilor inseamna un omagiu adus Artelor Martiale chinezesti din care provine Karate-ul. Cursul de arte martiale din Iasi confera practicantului posibilitatea imbunatarii vitezei de executie a tehnicilor, cat si a proiectiilor. Avand o miscare cursiva si o tehnica foarte rapida, aceasta kata se poate dovedi foarte eficace in competitiile de arte martiale, dar si pe strada.

Kata Chinto

Pentru iubitorii de arte martiale, Chinto este o Kata aparte, din cauza axei deplasate spre 45 de grade stanga pe care se executa miscarile. Aceasta Kata a fost adusa in Okinawa de un marinar chinez si se presupune ca pozitia specifica reprezinta faptul ca a fost exersata pe puntea unui vas, astfel ca executantul de arte martiale trebuia sa ocoleasca diferite obiecte aflate pe punte. Se spune ca marinarul a naufragiat pe coasta Okinawei, in prima jumatate a sec. XIX si s-a refugiat intr-o pestera pe faleza. Fiindu-i foame, acesta a inceput sa fure din curtile oamenilor, ceea ce a atras furia conducerii. Regele a trimis un tanar luptator din garda regala, care nu a putut sa-l invinga pe marinar intr-o lupta directa, astfel ca cei doi au cazut la intelegere, in schimbul hranei, luptatorul din garda regala si-a insusit cunostintele luptatorului de arte martiale chinez.

Aplicatii: Clubul de arte martiale din Iasi invata practicantii aceasta Kata foarte dinamica, unde loviturile neobisnuite alterneaza cu schimbarea greutatii, dar si a pivotarii intr-un picior.

Kata cu arme in artele martiale

Tokumeni (Tokumine) No Kun Kata – Kata cu baston
Este primul Kata de baston lung din Isshinryu, iar la clubul de arte martiale reprezinta examenul pentru obtinerea centurii negre 1 Dan. Legenda spune ca Tokumine a fost un maestru de Karate si Kobudo (arta manuirii armelor traditionale), care traia in Okinawa la sfarsitul sec. XIX. Acest reputat maestru de arte martiale era un betiv notoriu si un mare scandalagiu, dar care excela in manuirea bastonului lung (Bo). Satul de reclamatii, regele Okinawei l-a exilat pe o mica insula din apropiere. Aici, Tokumeni a fost vizitat de un alt maestru de arte martiale, care l-a rugat sa-l invete Kobudo si sa-i devina discipol, aducandu-i de mancare si bani, conform obiceiurilor epocii, dar a fost alungat. A doua oara, discipolul a incarcat o barca cu butoaie de sake (bautura din orez fermentat) si a fost primit cu mare bucurie de Tokumine, care l-a invatat ulterior aceasta Kata.

Sai – lupta cu trident scurt
Clubul de arte martiale iesean ofera si posibilitatea antrenarii cu sai-ul, o arma okinawiana in forma de trident. Aceasta arma a fost folosita in evul mediu, pana la sfarsitul sec XIX de catre politia locala, in scopul imobilizarii infractorilor, dar si impotriva tehnicilor de sabie. Politistii medievali purtau mai multe sai-uri asupra lor, folosind doua in lupta, in timp ce restul erau aruncate spre adversar, in scopul imobilizarii, prin infingerea sai-ului in gamba.

Cursul de arte martiale ofera practicantilor posibilitatea folosirii sai-ului ca o prelungire a mainii, pentru a bloca sau ataca in maniera “Karate”, sau printr-o miscare speciala de biciuire, numita Furi, pentru a lovi cu bratul mai lung.

Clubul de arte martiale din Iasi pune la dispozitia practicantilor un stil de lupta complex, bazat pe o lunga istorie. Aceste cunostinte teoretice si practice iti pot intari caracterul, cat si fizicul, fiind dovedit ca locuitorii okinawieni au o durata de viata mai lunga decat media.