FOIKR - Federatia Okinawa Isshinryu Karate Romania

Dojo

CS “TORAKAI” – Club sportiv de karate si arte martiale


Clubul Sportiv “TORAKAI” Iasi se bucura de o vechime de peste 15 ani. De-a lungul acestei perioade,  sala de karate din Iasi si-a dovedit continuitatea si s-a aflat intr-o neintrerupta crestere, ajungand in prezent la cateva sute de membri. Bazele CS “Torakai” Iasi au fost puse de sensei Andrei Trandaf in 1997, luna octombrie.  Atunci, primul antrenament s-a tinut cu doar 4 oameni .  Ulterior, la antrenamente au participat si  Marian Ghilea, Bogdan Romocea , Marius Oltean, Raluca Petre, Veaceslav Calugareanu, Vladimir Birlea, Radu Ichim, Madalina Irimia, Bogdan Boita, Nicu Iftimie, alaturi de care sala de arte martiale din Iasi a inceput sa capete notorietate.

Anul 2008 a fost un an de cotitura pentru CS “TORAKAI” Iasi.  Pana atunci, de antrenamente beneficiau doar adultii si adolescentii. Clubul de karate din Iasi s-a axat pe karate full contact, cu reguli chiar mai putine decat in MMA (artele martiale mixte). Dupa 2008, clubul sportiv din Iasi si-a revizuit total strategia, astfel incat s-a inceput si antrenarea copiilor,  pe doua planuri: sportiv si educativ.

In prezent , copiii iubitori de arte martiale din Iasi beneficiaza de antrenamente de karate in scop recreativ si educational, bazate pe motto-ul: “respect, modestie, perseverenta”. Se urmareste si dezvoltarea unor calitati pe care, din pacate, atat scoala si familia nu le poate insulfa: dorinta de a reusi in viata, ordinea si disciplina, atat fizica, cat si mentala si, nu in ultimul rand, formarea unei sanatati fizicie si psihice de fier.

Peste 150 tehnici de brat si peste 70 de tehnici de picior


Pentru adulti, Clubul Sportiv “TORAKAI” Iasi vine cu o oferta de karate in scop recreativ si de autoapare, dar care poate reprezenta si o cale spirituala de progres. Pe langa miscarea propriu-zisa din timpul antrenamentelor, CS “TORAKAI” Iasi abordeaza si elemente de Zen si Qi Gong, prin care se urmareste crearea unui mod de viata sanatos, spiritual si moral. Cei interesati de arte martiale in Iasi trebuie sa stie ca lupta libera se practica acum in modalitatea semicontact, existand si posibilitatea de a opta daca practicantul doreste sa nu faca lupta.  Clubul de karate “TORAKAI” practica un stil de lupta foarte complex, cu peste 150 tehnici de brat si peste 70 de tehnici de picior, un numar de 8 kata, toate foarte vechi, pozitii medii, lovitura de pumn cu pumnul vertical si multe altele.

De asemenea, clubul de karate din Iasi ofera practicantilor de arte martiale si posibilitatea de a folosi arme traditionale (kobudo). Club Sportiv “TORAKAI” Iasi pune la dispozitie luptatorilor: baston, tomfa, sai, nunchaku, bete din escrima/kali sau tekko.

Rezultate


In timp, CS “TORAKAI” Iasi a reusit sa obtina medalii si premii la toate concurursile la care a avut participanti. Astfel, intre 2002 si 2005, CS “TORAKAI” Iasi a fost afiliat la Federatia Romana de Kobudo, ocazie cu care au fost obtinute medalii de aur la kata, lupta cu mainile goale, dar si la proba de arme: lupta cu nunchaku. Dana Bulgaru, Andrei Ghinita, Costi Ceaun, Alin Gabriel Caras, Felix Panainte si Oana Sandu au fost cativa dintre laureatii cu medalii ai salii de karate din Iasi. In aceeasi perioada, Clubul Sportiv din Iasi a produs si un campion al statelor CSI (ex-URSS) la lupta full contact, in persoana lui Adrian Grigoras si un multiplu vicecampion, in persoana lui Daniel Porcaru.

In 2004, clubul “TORAKAI” s-a putut mandri cu prima generatie de centuri negre: Nicolae Zamotchi, Oana Sandu si Narcis Scortanu. De asemenea, in 2000, 2003 si in 2007, Clubul sportiv din Iasi a beneficiat si de vizita prelungita a lui sensei Lars, mentorul din Danemarca. La fiecare vizita de cate doua saptamani, sensei Lars a predat si corectat in Iasi artele martiale.

In prezent, pe langa Club Sportiv “TORAKAI” functioneaza si alte dojo-uri, deschise in majoritatea zonelor de interes din Iasi. De asemenea, viitorii practicanti de arte martiale din afara judetului pot opta pentru cluburile din Bacau, Suceava sau Botosani .